utorak, 25. kolovoza 2015.

Ti jesi dovoljno dobar!

(Odlomak iz moje skore knjige, za sve one koji su se zaželjeli malo motivacijskih priča i afirmacija, Vaša Brigita) 

Tko te uvjerio da nisi dovoljno dobar? Tko te uvjerio da ne valja ništa što radiš? Tko te uvjerio da tvoji snovi nisu važni? Tko te uvjerio da nisi vrijedan najljepših stvari u životu? Tko? Tko je imao to pravo? Tko posjeduje tu moć da te određuje, spušta i uništava? Kome si povjerovao više nego sebi? Koga si slušao više nego sebe?
Zar misliš da netko zna bolje od tebe za tebe samog?
Zar misliš da netko osjeća tebe više nego ti sam?
Zar misliš da je nekome darovan tvoj život osim tebi pa da umjesto jednog živi dva, svoj i tvoj? Misliš li da nekome duguješ upravo to, svoj život?
Koga to voliš više nego sebe da radi njega uništavaš sebe? Znaš da to nije ljubav, zar ne? Znaš da to nije ni uvjet ni dokaz iste, zar ne?
Znaš li da ljubav znači slobodu? Ljubav nisu uvjeti. Ljubav nisu kazne. Ljubav nisu ucjene. Ljubav nije patnja.
Ljubav je radost. 
Ljubav je ushit. 
Ljubav je mir u nemiru. Svjetlo u tami. Nada u tuzi. 
Ljubav je tvoje pravo da otkriješ tko si i da to budeš. Ljubav je da to znaš. Ljubav je da to znaju i drugi za sebe. 
Ljubav je pomoć i potpora. 
Ljubav je voljenje čovjeka onakvog kakav on uistinu jeste a ne onoga što on po ikome treba biti. 
Ljubav je otkriće najboljeg u sebi i drugima. Ljubav je podržavanje toga.
Ljubav je prihvaćanje drugih ma koliko oni bili drukčiji od naših zamisli za njih.
I ne samo to, ljubav je prihvaćanje sebe. Onog sebe kojeg samo vi poznajete. Onog sebe koje ne ispunjava tuđa očekivanja. Onog sebe koji 'nije dovoljno dobar za nekoga'. Onog sebe koji je 'predobar za nekoga'. Onog sebe koji je dobar sebi samome a polazi od ljubavi. Ljubavi prema sebi i sebi bližnjemu.
Promijeniti svijet ne znači promijeniti sve. To znači promijeniti sebe i svijet oko sebe. Učiniti sebe i njega boljim i ljepšim. Za sve ostalo se brine Netko viši od Tebe. Netko tko je i Tebe stvorio. Ma u šta god vjerovao, stvoren si iz ljubavi i za ljubav. 
Svijet je možda strog, okrutan, možda 'loš prema tebi', možda te zanemaruje, možda te ne razumije. Ali Ti nemoj biti takav prema sebi. Da, Ti. Ti snosiš odgovornost za sebe i svoju sreću. I ne, nisi kriv ako netko misli da moraš ispunjavati tisuću uvjeta da bi te volio. To je njegov problem, ne tvoj. Tvoje je da voliš sebe i svoj život. A njegovo da voli sebe i svoj.
Odgovaraš za ono što sam stvaraš.
I kao što bi volio i voliš ono što ti je najvažnije na svijetu, tako voli i sebe. Ne, to nije sebičnost. To je uvjet preživljavanja u ovom svijetu u kojem kao da nitko nikoga ne voli. A sve i da svak svakoga voli, to ti ništa ne vrijedi ako ne voliš samog sebe. 
A da bi volio samog sebe moraš se prihvatiti. 
Moraš imati razumijevanja za sebe.
Moraš si opraštati.
Moraš se tješiti.
Moraš se podizati.
I moraš vjerovati u sebe. I u nešto više od sebe samoga. U ljubav.  Zapamti to,
Jer,Ti jesi dovoljno dobar! 

Nema komentara:

Objavi komentar