nedjelja, 23. srpnja 2017.

Jaka žena

  (Iz moje skore knjige, (23.07.2015.) ljubi Vas sve Vaša Brigita)



  Tko su za vas jake žene? A jaki muškarci? Dijeli li se ljude na jake i slabe ili jednostavno na drugačije karaktere, koji onda za sobom povlače drugačije ponašanje i ishode 'istih' situacija?

  Neki dan sam vidjela 'poziv' ženama da se ne briju ispod pazuha ne bi li time pokazale ili dokazale svoju emancipaciju i nisam mogla da se ne upitam, kakve to veze ima sa istom? Otkad je depilacija tj njezin bojkot sinonim za jednakost parova i otkuda ta potreba da se ženu pretvori u 'zaraslu životinju' (bez namjere uvrede ikog!!) ne bi li ona nekome dokazala da joj nije bitno ničije pa ni muško mišljenje a da se onda sa time žena stavlja u jednakopravan odnos sa muškarcima?
Otkuda takva definicija ili barem kriterij za ravnopravnost spolova? Zar smo se sveli na depilaciju?
I je li onda moja pra prabaka koja se možda nije depilirala bila prava, moćna žena, ravnopravna ikomu i ičemu? I zašto onda tadašnje žene, neobrijanih pazuha i nogu nisu imale sva prava ovoga svijeta i zašto bi vraćanje na to bio dokaz da je jedna žena samostalna i jaka kao muškarac? Zar je muškarac pokrenuo depilaciju žena? Je li to na ženinu štetu? Je li i taj čin protiv ravnopravnosti žena i muškaraca i isključivo postoji da bi muškarcima žena bila ljepša?
Maa dajteee.
Je li depilacija i sve ono što ona kao metafora predstavlja nešto to je protiv žene? Je li to nešto što ženu ponižava?!
I otkuda potreba za dokazivanjem da su muškarac i žena jednaki u svemu i da žena mora raditi i biti u svemu jednaka kao muško da bi dokazala da je jednakovrijedno biće???
  ZAR NE BI TREBALO DA JE BIT TO DA SVI IMAJU JEDNAKA PRAVA NA SVE U OVOM ŽIVOTU, OD PRIVATNOG DO POSLOVNOG? 
ZAR BIT RAVNOPRAVNOSTI NIJE JEDNAKO PRAVO NA SLOBODU IZBORA I REALIZACIJU ISTIH? 


  Svi pričaju o toj famoznoj, čudesnoj emancipaciji a vjerujem da pola njih i ne zna šta taj pojam znači. S druge strane, otkada je uvjet ženama za biti jednakima u pravu na svoj izbor sa muškim spolom, nametnuta pravilo da se moraju prestati brinuti o sebi, o svom izgledu i ponašanju?
Pravo svakog čovjeka, bilo žene bilo muškarca je da, ako već pričamo o depilaciji, da se depilira ili ne, a nikako ne znak raspoznavanja među nama ženama ili među muškarcima. Zašto bi žene forsirale dlakave pazuhe i noge samo da bi dokazale šta? Da se znaju ili ne znaju koristiti žiletom ili voskom?   Zar sam samo dlakava ravnopravna muškarcu i pustimo sad simboliku i simbolične geste, šta zapravo znači ta naša ravnopravnost? 
Biti ravnopravna, ne znači nekoga mrziti niti mu raditi kontru, dapače! Biti ravnopravna sa muškarcima kao i ženama, znači JEDNAKO PRAVO NA SLOBODU IZBORA I REALIZACIJU ISTIH.
U oba smjera. 
A onda se nekako vratimo na pojam 'jake žene'. Tko su te jake žene? 
Biti jaka žena ne znači samo biti školovana.
Diploma neke srednje škole ili fakulteta ne garantira da ste jake. Biti kućanica ne jamči tu istu jakost. Baviti se 'muškim' fizičkim i teškim poslovima, ne garantira da ste jaka žena. A šta onda garantira i znači? Slikati se na fejsu dlakavih pazuha? Pokazati muškarcima da i žene mogu imati neobrijano tijelo kao i oni i time pokazujemo šta? Da nam kao spolu nije važno odobravanje muškaraca? Da nismo seksualni objekti? Da nismo tu da paradiramo kao lutkice pred njihovim očima? Je li to dokaz naše ravnopravnosti? Je li znak spolne ravnopravnosti biti ravnodušan prema tome da li se istom sviđate ili ne kad ste neopranih zuba, nepočešljane, kad ne koristite dezić protiv znojenja i kad puštate dlake po rukama, nogama? Kako se onda pokazuje emancipacija u lezbijskim odnosima? Je li samo to što je žena sa ženom dovoljno da se iste prozovu emancipiranima? Ne. 
Je li pokazivanje ravnodušnosti ili čak prkosa i inata muškarcima prema njihovom mišljenju o očigledno prvenstveno fizičkom izgledu žena, dokaz da smo im ravnopravne? 
Ne. 
Mislim da su muškarci jako dobro shvatili šta žene žele ali same žene na trenutak kao da nisu.
Ok, stoljeća neravnopravnosti su iza nas ali za to nisu krivi ovi muškarci danas koji takav način ponašanja ne promoviraju niti ove žene koje danas jasno i glasno kažu šta misle i bore se za to. A protiv čega se onda borimo? Da...razumijemo se, nije ovo još idilično vrijeme čak ni kod nas, ali šta dobijamo nedepiliranjem pazuha? (Daa, shvatili ste, ja volim izdepilirane pazuhe. To je moj odabir!) Možemo li se i danas hvaliti tek simboličnim ili gestama sa prenesenim značenjem i da nam je to dovoljno ili bi danas ipak trebalo da se bavimo konkretnim djelima i uviđamo na račun njih promjenu svijesti i ponašanja, promjenu u društvu na bolje po piitanju istog? 
Naravno da ću podržati simboličnu gestu nedepiliranja kao poruku o jednakosti spolova ali ako će ta gesta i ostati samo gesta, i za sobom ne povlači ozbiljne promjene u ponašanju i svijesti muškaraca i žena, džaba sve!
Neki drugi put ću o toj ravnopravnosti, danas ću se zadržati na pojmu koji izlazi iz toga a to je 'jaka žena'. 
Znate tko je za mene jaka žena? To je ona žena koja se svaki dan iznova nosi sa svojim životom najbolje što zna. I trudi se i bori se, i pada i diže se, ali ide dalje. Isto kao i muškarac. Dapače! 
To je ona žena koja se ne boji biti nasmijana i dotjerana, uplakana i nenašminkana. Isto kao i muškarac.
To je ona žena koja se zna smijati unatoč tome što joj je pukla najlonka taman što je izašla van sa prijateljima. Da kažem, isto kao i muškarac? (smijeh)
To je ona žena koja hrani svoju djecu sa kruhom i paštetom jer nema ništa drugo ali ih osmijehom probudi i uspava i sutra opet ispočetka pričajući im priču o boljem životu, onome koji mogu imati (i pripremajući ga za njega).
To su one žene koje drame i ne drame oko frizure.
To su one žene koje muškarac mora spašavati od veeelikog pauka i nositi im vrećice iz dućana.
To su one žene koje voze traktore i kamione.
To su one žene koje sanjaju princa na bijelom konju.
To su one žene koje 'sanjaju konja'...
...Hoću reći...sve su žene jake.
I depilirane i neizdepilirane. 
I našminkane i nenašminkane. 
I one koje spas traže i one koje ga daju. 
I one koje imaju muža i one koje žive solo ( i one koje žive sa ženom i one koje vole žene). 
I majke i one koje to nisu. 
Jaka žena je ona koja se nije lišila onoga što ona jeste.

Da biste bile jake ne morate biti neprivlačne niti privlačne po ičijim pravilima.

Ne morate tegliti težak teret same. 
Ne morate mrziti druge. 
Ne morate biti sami na svijetu i dokazivati da možete voziti bager. 
I ne, ne morate sebe lišiti nježnoga niti lijepoga u životu. 
Oooo neeee, dapače! 
Biti jaka znači biti svoja i onda kad se to nekome sviđa i kad se to nekome ne sviđa. 
Biti jaka znači živjeti svoj život punim plućima zbog svega i usprkos svemu.
Biti jaka znači biti svjesna sebe i svojih izbora. 
Biti jaka znači slijediti svoj put. 
Biti jaka znači snositi odgovornost za sebe i svoj život. 
Biti jaka znači raspolagati najbolje što znaš i umiješ, sa onim što imaš. 
Biti jaka znači ne bojati se ljubavi i osjećaja. 
   Na koncu, biti jaka znači biti svoja. I to ne samo u nekoj dobroj reklami za neki super proizvod na tv-u već u nečem puno boljem. U svom životu! 
Biti jaka znači voljeti sebe i svoj život i izvući iz njega najbolje što možeš! I sa kime? Pa muškarcima. Sličniji smo mi, nego što to na prvu izgleda. Jer svi smo mi samo ljudi...

             
    **Volite se, ljubite se...voli vas vaša Brigita! 

Nema komentara:

Objavi komentar